OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Reumann


Hoe is alles begonnen? Was het een ingeving van hogerhand? Was het toeval? Of was het een cadeautje van het toeval dat de zoon van een wijnmaker, zijn hoofd vol met ideeën en de grote wens om een ‘grote wijn’ te maken, een jonge vrouw tegenkomt met een sluimerende passie voor wijn, die op zoek is naar een partner die haar droom kon vervullen? Josef Reumann heeft voor zijn Maria een hoop dromen vervuld: een pallet vol betoverende wijnen, die niet alleen de smaakpapillen van de genieter doet opleven, maar die ook elk jaar weer de aandacht van de wijnwereld trekt. In de pers leest men van ‘veel te goedkoop voor dit hoge niveau’ tot ‘één van de beste van het land’.

In 1993 wordt dochter Vera, hoe kan het haast anders, in een uitstekend wijnjaar geboren. En in 1996 komt dochter Hannah ter wereld, het jaar dat Josef voor het eerst de druiven oogst voor de topcuvée Phoenix. “God heeft het water geschapen, maar de mens maakte de wijn”, zei de dichter Victor Hugo in de 19e eeuw. Josef Reumann maakt daarvan zijn eigen filosofie. Hij wil elk jaar het beste uit elke druif, maar ook uit elk vat halen, met als motto: ‘de volgende jaargang zal nog beter zijn’.

Na de overname van het wijngoed van zijn ouders in Deutschkreuz in Mittelburgenland hebben Josef en Maria Reumann zich gericht op wijnbouw, zo dicht mogelijk bij de natuur en op het hoogste niveau. Dat is het motto van dit 11 hectare grote wijnhuis. Druivenrassen: Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, St. Laurent en Chardonnay. Wijngaarden: Goldberg, Satz, Hochacker, allemaal in de gemeente Deutschkreuz in Mittelburgenland. De druiven worden voornamelijk handmatig geplukt en met gebruik van de modernste keldertechniek behoedzaam verwerkt en in temperatuur gestuurde staaltanks vergist. Door de grote ervaring van keldermeester Josef Reumann ontstaan stevige wijnen met veel body, een grote veelzijdigheid in aroma's en met een loepzuivere stijl. De traditionele op het fruit gemaakte ‘Classic’-serie, rijpt op staaltank, de ‘Selection’-serie heeft beperkte houtlagering ondergaan. Dan zijn er nog twee krachtige topcuvées die een houtopvoeding hebben gehad volgens de internationale stijl. De beste rode wijnen rijpen 24 maanden in kleine franse eikenhouten vaten. In totaal worden jaarlijks 200 vaten aangekocht. Zo ontstaat jaar op jaar nieuwe wijn, die het wijngoed een niet inwisselbaar karakter bezorgt. Ook aan de "look" van het etiket en de inrichting van de proefruimte is de strakke lijn van het huis te zien.

Donker robijnrood met zachte violette schittering, elegante fruitaroma's van frambozen en bramen, zachte tannines die prettig in de afdronk zijn. Dat is de wijn die deze regio zijn naam geeft, de Blaufränkisch. In het midden van dit Blaufränkisch land, hét gebied in Oostenrijk voor rode wijn, ligt het wijngoed Reumann: ingebed tussen de glooiende heuvels rondom Deutschkreuz in Mittelburgenland. De wijnbouwgemeente, bekend om zijn ideale klimatologische voorwaarden en de optimale bodemkwaliteit, ligt slechts enkele kilometers verwijderd van de Hongaarse grens. En met goed weer kan men zelfs de Neusiedlersee zien liggen. 

‘Wij zijn echt gezegend met ons klimaat, want we maken gebruik van de positieve invloed van het meer: in de winter de warmte en in de zomer de verkoeling. Daarbij komt ook nog de diepe, zware bodem, bruine aarde met leem, die heel goed het vocht op kan slaan’, zegt Josef Reumann over zijn thuis. Het oude spreekwoord ‘de druif is een zonnekind, ze houdt van de berg en haat de wind’ slaat helemaal op deze regio. Hier heeft men te maken met de optimale omstandigheden om grote wijnen te maken, met name Blaufränkisch, de majesteit onder de wijnen.
//weingut-reumann.at Wijnen van Reumann

Mittelburgenland 906 ha


Bodemgesteldheid : löss, zwarte aarde, zand en leem

Druivenrassen : Blaufränkisch, Blauer Zweigelt, Cabernet Sauvignon en Merlot

Een rode wijnvariëteit speelt de hoofdrol op de 2.104 hectare wijngaarden in het wijngebied Mittelburgenland: de Blaufränkisch.

Vier gemeenten zetten de toon: Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg en Neckenmarkt. Als belangrijkste groeiregio in Oostenrijk voor dit ras wordt het Mittelburgenland ook wel ‘Blaufränkischland’ genoemd.

Als je de Sieggraben ten zuiden van Neusiedlersee oversteekt en richting de Hongaarse grens rijdt, kom je terecht in het centrum van de Oostenrijkse rode wijncultuur. De eerste indruk van het wijnlandschap met de dichtbeboste hellingen maakt het moeilijk te geloven dat ook hier de invloed van Neusiedlersee bepalend is. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden in dit gebied voor het eerst rode wijnen met een eigen identiteit gemaakt. De aanjager van deze grote opleving is nog steeds het Blaufränkisch druivenras.

De Blaufränkisch is een wereldwijd onderscheidende, typische regionale rode wijn. Sinds 2005 geniet deze wijn de DAC status in drie kwaliteitsniveau's: Mittelburgenland DAC , Mittelburgenland DAC met de wijngaardvermelding, en Mittelburgenland DAC Reserve . In hun jeugd hebben de wijnen een donkere, paarsviolette kleur en een karakteristiek, kruidig, zeer fruitig boeket van wilde bessen. Ze tonen structuur en karakter en worden zorgvuldig bewaard complexer en soepeler.

De bolwerken van Blaufränkisch zijn de gemeenten Deutschkreutz, Horitschon, Neckenmarkt en Lutzmannsburg. Mittelburgenland is geologisch gezien identiek aan de zogenaamde Oberpullendorfer Becken.

De wijngaarden worden beschermd door de Bucklige Welt in het westen, het Ödenburg-gebergte in het noorden en het Günser-gebergte in het zuiden. Minimaal 300 dagen zon en een regenval van slechts ca. 600 mm per jaar garanderen ideale klimatologische omstandigheden voor de Blaufränkisch. De warme, droge wind kan vrij uit de Pannonische laaglanden in het oosten stromen. De zware, diepe kleigronden van het Mittelburgenland met hun grote wateropslagcapaciteit zijn ideaal voor de Blaufränkisch. Ook Zweigelt, Cabernet Sauvignon en Merlot krijgen hier kracht en structuur. 

Mittelburgenland is ook voor toeristen een aantrekkelijke bestemming geworden, niet in de laatste plaats door de thermale baden, die de afgelopen jaren letterlijk uit de grond zijn geschoten. Een kleurrijk vrijetijdsaanbod voor alle leeftijden is een ander pluspunt van deze gastvrije omgeving.
Share by: