OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Christ


Ongeveer 400 jaar familietraditie, een wijnbouwfilosofie waarbij zo dicht mogelijk bij de natuur gewerkt wordt en een innovatieve 'geest', zijn de hoekstenen die belangrijk zijn voor wijnbouw bij Weingut Christ. Met veel enthousiasme en toewijding worden uitsluitend wijngaarden op de Bisamberg bewerkt. Traditie en innovatie zorgen voor een harmonisch samenspel.


De filosofie van Rainer Christ is een uitdaging voor de architectuur. In de kelder regeert de zwaartekracht. Een Christ pompt niets. Het hele druivenmateriaal en de most worden met behulp van de zwaartekracht 'getransporteerd'. Vijf klimaatzones zorgen voor optimale rijpingsmogelijkheden. Een mix van traditionele en moderne opvoedingsmogelijkheden staat ter beschikking. De 'klassische' vinificatie in grote houten vaten wordt zowel door edelstaaltanks als door barriques aangevuld, en biedt daarmee een zo groot mogelijke individualiteit qua opvoeding voor elke soort en van elke wijngaard.


Bodem, wijngaard en klimaat zijn op de Bisamberg alsof het geschapen is voor de wijnbouw. De geologische veelzijdigheid is uniek: van alluviale, uit de ijstijd afkomstige 'Terrassenschotter' op kalksteen dooraderd met schelpen, tot löss- en leisteen. Deze grote rijkdom in verscheidenheid van bodemopbouw en wijngaard verklaard ook de traditionele en grote varieteit van druivenrassen op de Bisamberg.

//weingut-christ.at Wijnen van Christ

Wenen  637  ha


Bodemgesteldheid:  leisteen, gravel en löss.


Druivenrassen : Grüner Veltliner, Pinot Blanc en Chardonnay.


Wijnbouw in de grote stad? Vaak zijn dit show-wijntuinen als toeristische attractie. Maar Wenen is anders. Hier zijn 637 hectare wijngaarden een essentiële economische factor, dienen ze om de groene gordel te behouden en vormen ze de basis voor een hoge wijnkwaliteit. In 2013 werd de specialiteit van Wenen, de 'Wiener Gemischter Satz', toegevoegd aan de Oostenrijkse DAC- familie en sindsdien is het de belichaming van Weense wijn geworden.


In de late middeleeuwen stonden er nog steeds wijnstokken binnen de stadsmuren van Wenen tot wat nu het eerste district is. Tegenwoordig ligt de focus van de wijnbouw in de buitenwijken aan de rand. 


De wijngaarden op de Bisamberg ten noorden van de Donau worden beheerd door wijnbouwers uit Strebersdorf, Stammersdorf en Jedlersdorf. De omstandigheden zijn hier gunstig voor Burgunder druiven.


Van Ottakring via Hernals tot Pötzleinsdorf en vooral in het 19e district met de districten Heiligenstadt, Nussdorf, Grinzing, Sievering en Neustift am Walde, zijn de kalkrijke bodems uitermate geschikt voor Riesling , Grüner Veltliner , Chardonnay en Weissburgunder.


De Nussberg werd herontdekt en wijnmakers uit alle delen van de stad. Ook in het zuiden van Wenen worden krachtige witte wijnen en weelderige rode wijncuvées gemaakt.


Vrijwel geen enkele wijnmaker ziet af van de traditionele Gemischter Satz, waarbij verschillende druivensoorten samen in de wijngaard worden geplant, geoogst en verwerkt tot wijn.


In 2008 werd de 'Wiener Gemischter Satz' toegevoegd aan het Oostenrijkse Slow Food Arche des Taste-assortiment. In 2013 kreeg het de DAC status en sindsdien is het de meest typische wijn van het Weense wijngebied. In de desbetreffende verordening is bepaald dat ten minste drie wijndruivenrassen van witte kwaliteit samen moeten worden aangeplant in een Weense wijngaard die als Wiener Gemischter Satz in het register van het Weense wijngaardregister is ingeschreven . Het grootste aandeel rassen in een druivenras mag niet meer dan 50% bedragen, en het derde grootste aandeel moet minimaal 10% zijn. Wenen heeft in totaal 178 hectare beplant met Gemischter Satz.


De Gemischter Satz is altijd populair geweest in de unieke Weense wijntavernes. Of het nu  eenpermanent geopende ‘Nobelheuriger’ is met een groot buffet, of een kleine verborgen taverne met ‘Ausg'steckt’ (slechts een paar weken per jaar geopend) in het midden van de wijngaarden, ze zijn een echte magneet voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen. Vanwege het uitzonderlijke culturele belang werd de Weense Heurigen-cultuur in 2019 zelfs opgenomen in de nationale UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Oostenrijk.


Om ervoor te zorgen dat de wijngaarden van Wenen in de toekomst behouden blijven als natuurlijk en cultureel landschap, bepaalt een nieuwe Weense staatswet dat de wijngaarden in Wenen moet worden verbouwd, waardoor waardevolle wijngaarden worden beschermd tegen speculatie met onroerend goed.

Share by: