OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Eichberger


'Ons doel is om de wereld de schatten van het zuidelijke Weinviertel te laten zien en wijnen te brengen die typerend zijn voor hun herkomst, en een genot zijn om te drinken.'

Julia Eichberger


Doris en Gotthard, dochter Julia en zoon Marcus zijn de pijlers onder dit familiebedrijf.


‘Wij filosoferen over bodem, leven en vakmanschap en stellen deze centraal in ons dagelijks handelen. In ons familiewijnhuis werken we generaties lang en opereren daarom duurzaam en met een vooruitziende blik.

Onze wijngaarden zijn uitgebalanceerde ecosystemen waarin we de biodiversiteit bevorderen. Door groen aan te planten en de planten selectief te maaien, geven we biomassa terug aan de bodem, die door regenwormen en schimmels wordt omgezet in belangrijke voedingsstoffen. Dit versterkt op zijn beurt onze wijnstokken.

Wij vinden dit een prachtige cyclus die we niet willen verstoren door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. We hebben daarom geen plaats voor herbiciden en insecticiden.

Kwaliteit ligt ons nauw aan het hart. Daarom nemen wij het heft in eigen hand. In de ware zin van het woord: wij verzorgen onze wijnstokken het hele jaar door met zorgvuldig handwerk. Snoeien, bladwerk, druivenreductie en oogsten zijn de belangrijkste werkstappen. Hierdoor kunnen we niet alleen preciezer en aandachtiger werken, maar worden de planten ook alle mechanische belasting bespaard. Hierdoor kunnen we een continue kwaliteit garanderen en zijn we ons bewust van de bijzondere kenmerken van elke wijngaard.’


In deze regio, tien kilometer ten noorden van Wenen, aan het begin van de Weinviertler-heuvels, is fijn steenstof afgezet dat tijdens de ijstijd door de westenwind vanuit de Alpen hier naar toe werd geblazen. Door de lage temperaturen het hele jaar door was het land rond de gletsjers kaal en arm aan vegetatie, waardoor het fijne steenstof uit de Alpen honderden kilometers door de wind kon worden weggeblazen zonder aan planten vast te komen zitten. Uiteindelijk werd het fijne steenstof hier vastgehouden als een stofvanger.

De kleine lösskorrels slaan water en voedingsstoffen uitstekend op. De wijnstokken zijn hier daarom niet zo gevoelig voor droogtestress - perfect in tijden van klimaatverandering en jaren van weinig regenval. Ook profiteren de wijngaarden van warmte overdag en koele temperaturen ’s nachts, wat de druiven een grote aromatische finesse en een onmiskenbare kruidige complexiteit geeft die wereldwijd zeer zelden in witte wijnen wordt aangetroffen.


//Eichberger.com Wijnen van Eichberger

Weinviertel 13.858 ha


Bodemgesteldheid:  löss, leem, stenen en zwarte aarde.


Druivenrassen : Grüner Veltliner, Welschriesling, Weissburgunder, Riesling en Zweigelt.


Het Weinviertel is een begrip voor elke Oostenrijkse wijnliefhebber, maar het bewustzijn van het grootste wijnbouwgebied van het land neemt ook internationaal toe - het beslaat een indrukwekkende 13.858 hectare en een grote verscheidenheid aan wijnen. Maar het recept voor succes heet Grüner Veltliner, vooral in de regio-typische vormen zoals Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve .


Het grootste specifieke wijnbouwgebied van Oostenrijk met 13.858 hectare strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Door verschillende factoren - vooral met betrekking tot klimatologische invloeden en geologische omstandigheden - kan het wijnbouwgebied in drieën worden verdeeld. Daarom is er naast de belangrijke Grüner Veltliner een aantal andere druivenrassen te vinden.


In het westelijke Weinviertel heeft men door het droge microklimaat altijd de voorkeur gegeven aan de productie van rode wijn. Hier gedijen fruitige Zweigelt en Blaue Portugieser. Voor liefhebbers van witte wijn wordt rond Röschitz Grüner Veltliner en Riesling gemaakt, die een speciale finesse ontwikkelen dankzij het graniet in de bodem.


In het noordoostelijke deel van het Weinviertel vind je vooral pittige Grüner Veltliner, frisse Welschriesling en rijke Burgundersoorten. De kalkstenen kliffen aan de noordelijke grens van het Moravische wijndistrict creëren uitstekende omstandigheden voor mineralige wijnen op basis van fruit. Net ten noorden van Wenen staat de klassieke Weinviertel DAC op de hellingen van de Bisamberg voor pittige Rieslings.


Verder naar het zuidoosten, is de Pannonische klimaatinvloed merkbaar. Hier zijn de omstandigheden ideaal voor de vaak wat rondere Grüner Veltliner, Rieslings, Burgunders, en aromatische druivensoorten zoals Traminer.


Ondanks deze diversiteit blijft de Grüner Veltliner de onbetwiste hoofdrolspeler in het Weinviertel.  Met bijna 6.700 hectare levert het niet alleen de helft van de totale voorraad in Oostenrijk, maar ook bijna de helft van de wereld. 


Het Weinviertel Veltliner-type is te herkennen aan een pikante ‘peperige’ smaak. De tonen van groene, witte, en in rijpere wijnen zwarte peper wordt gecombineerd met een fruitig boeket en een frisse zuurgraad . Vanaf het jaartal van 2002 werd dit karakteristieke trio de definitie van Weinviertel DAC, de eerste gecontroleerde oorsprongsbenaming in Oostenrijk. Naast de klassieke, droge, frisse versie is de krachtige Weinviertel DAC Reserve ook beschikbaar sinds de oogst van 2009 .

Share by: